Tutustu omaan seksuaalisuuteesi

Omaan seksuaalisuuteesi voit tutustua lukemalla seksuaalisuutta käsittelevää kirjallisuutta, joskin oleellisempaa oisi tutustua omiin ajatuksiisi, asenteisiisi ja ennakkoluuloihisi. Millaisia ajatuksia sinussa herättää muun muassa halu, eroottisuus, homoseksuaalisuus, uskottomuus tai porno? Pysähdy erityisesti niihin ajatuksiin, jotka herättävät sinussa negatiivisia ajatuksia, ja haasta itsesi pohtimaan, minkä vuoksi et voi hyväksyä juuri tätä puolta seksuaalisuudesta? Onko sinulle ehkä opetettu, että se on väärin? Oletko itse päätellyt sen olevan väärin? Vai etkö ole itse asiassa koskaan edes pohtinut koko asiaa?

Seksuaalisuuteen liittyy paljon erilaisia myyttejä ja uskomuksia, kuten ”miehen kuuluu tehdä aloite” tai ”naisella ei saa olla useita seksikumppaneita”. Nämä ovat vallitsevan kulttuurin luomia asenteita eivätkä yleismaailmallisia sääntöjä – tai välttämättä edes sinun oman pohdintasi tuloksina syntyneitä mielipiteitäsi.

Arvojesi ja ennakkoluulojesi aktiivisen tutkimisen lisäksi voit myös pohtia sinun tämänhetkisen seksuaalisuutesi juuria. Seksuaalisuus alkaa rakentumaan syntymästä ja se kehittyy ja muuttuu läpi elämän. Mitkä tapahtumat tai elämäntilanteet ovat vaikuttaneet sinun yksilöllisen seksuaalisuutesi kehittymiseen? Milloin koit olleesi hyvin seksuaalinen, tai milloin koit seksuaalisuutesi olleen ikään kuin tauolla? Seksuaalisuuden merkitys vaihtelee elämäntilanteiden mukaan. Esimerkiksi sairastuessa seksuaalisuus saattaa vetäytyä taka-alalle kehon tarvitessa energiaa arjen pyörittämiseen. Seksuaalisuuden merkitys myös näyttelee parisuhteessa todennäköisesti suurempaa roolia alkuvaiheen huumassa kuin ensimmäisinä vanhemmuuden kuukausina.

Seksuaaliterapeutin avulla voit pohtia turvallisesti omaa seksuaalisuuttasi, sen tarvetta ja merkitystä sinulle, sekä syitä sen mahdollisiin muutoksiin tai haasteisiin. Yksi tapa pohtia omaa seksuaalisuuttaan on seksuaaliterapeutin kanssa tehtävä seksuaalianamneesin avulla. Anamneesi on sinun seksuaalisen historiasi tarina, jossa läpikäydään seksuaalisuuteesi vaikuttaneet tekijät, aina lapsuudesta alkaen.

Pohdittavaa oman seksuaalisuuteen tutustumisen tueksi

Muistele hetki lapsuuttasi ja nuoruuttasi kotona:

  • Olivat vanhempasi läheisiä? Osoittivatko he hellyyttä toisillenne? Osoittivatko vanhempasi hellyyttä sinulle? Millaisia olivat sukupuoliroolit kotonasi?
  • Muistatko esittäneesi seksuaalisuudesta kysymyksiä vanhemmillesi?
  • Kuka oli merkittävin henkilö tai taho jolta sait tietoa seksuaalisuuteen liittyvistä asioista? Oliko koulussasi seksuaalikasvatusta?
  • Keskustelitko ystäviesi kanssa seksistä? Jaoitteko kokemuksianne ensisuudelmistanne ja ensimmäisistä seksikokemuksistanne?
  • Millainen suhde sinulla oli nuoruudessa omaan kehoosi? Arvostitko sitä? Piditkö kauniina vai arvostelitko ankarasti?

Oletko tyytyväinen seksuaalielämääsi tällä hetkellä? Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä? Mitkä asiat vaikuttavat tyytyväisyyteesi? Jos et ole tyytyväinen, mitkä asiat vaikuttavat siihen? Millä tavalla sinä voisit vaikuttaa asiaan?