Haluttomuus

Haluttomuus on yleisin syy hakeutua seksuaaliterapiaan. Haluttomuus on normaalia kaikissa parisuhteissa, koska seksuaalisuus on herkkä mittari kertomaaan niin parisuhteen kuin yksilötasonkin hyvinvoinnista.

Haluttomuuden käsitettä on mahdotonta määritellä, sillä ei ole olemassa yksiselitteistä mittaria halun ja haluttomuuden määrän mittaamiseksi. Seksin määrä parisuhteessa vaihtelee hyvin yksilöllisesti: siinä missä yhdelle parille yksi kerta kuukaudessa riittää, on toiselle kolme kertaa viikossa sopivampi. Parisuhde voi toisaalta olla myös täysin seksitön, ilman että kumpikaan osapuoli kokee tilanteen ongelmalliseksi. Haluttomuus on harvoin yksin elävälle ongelma - tai edes aihe mietittäväksi. Yksi tapa määritellä haluttomuutta onkin puhua haluttumuudesta silloin, kun se koetaan ongelmaksi.

Haluttomuus voi alkaa nakertaa parisuhdetta pieni pala kerrallaan, sillä yleensä haluttomuus alkaa poissulkea pikku hiljaa myös läheisyyttä. Haluton alkaa torjumaan pienetkin läheisyyden osoitukset, kokien kaiken läheisyyden kutsuna seksiin. Halukas taas puolestaan saattaa kokea läheisyyden vähäisyyden torjunnaksi rakkauden osoitukselle. Haluttomuuden syynä voi olla mikä tahansa arkisen asian kärjistymä, kuten työkiireet, väsymys tai kotiaskareiden kasautuminen. Tällöin yleensä haluttomuus korjaantuu itsestään ja kumppanin kanssa keskustelemalla. Haluttomuuden alla saattaa usein kuitenkin piileä isompia ongelmia, jotka liittyvät parisuhteen dynamiikkaan ja siihen kuinka rakastetuksi ja arvostetuksi kokee niin itsensä kuin toisenkin osapuolen.

Haluttomuus voidaan joskus myös tulkita väärin. Parisuhteen alkutaival on yleensä villiä, kokeiluhaluista ja eroottisuudella maalattua, mutta ajan myötä se kipinä alkaa luonnostaankin hieman laantua. Tällöin saattaa tulla esille parisuhteen halujen epäsuhta. Toisen mielestä seksiä voi harrastaa vaikka päivittäin, kun taas toinen on sitä mitä mieltä, että siitä nautitaan raskaan työviikon jälkeen viikonloppuisin ajan kanssa. Tässä ei ole kyse haluttomuudesta, vaan halujen erilaisuudesta. Tilanne on mahdollista selvittää keskustelemalla kumppanin kanssa ja löytää näin tilanteeseen ratkaisu esimerkiksi järjestelemällä arkeen toisinaan ennalta sovittuja yhteisiä aikoja. Suhteessa voidaan yhtä lailla myös sopia seksittömistä päivistä, jolloin kummankaan osapuolen ei tarvitse torjua tai tulla torjutuksi.

Jokainen parisuhde selviää seksittömistä ajoista, kunhan suhteessa on hellyyttä ja läheisyyttä. Mikäli avoin keskustelu ei kuitenkaan ota onnistuakseen, tai aiheesta ei päästä yhteisymmärrykseen, voi parisuhdeterapeutin kanssa keskustelu avata uusia näkökulmia tilanteen purkamiseen.