Puolison seksuaalinen mieltymys

Hei!

Olen 25-vuotias ja olemme olleet mieheni kanssa yhdessä yhdeksän vuotta. Meillä on alle kolmivuotias lapsi. Lapsi ei vaikuttanut seksielämäämme. 

Seksielämme oli aluksi kiivas ja intohimoinen. Nykyisin harrastamme seksiä kerran kuussa. Miehelläni ei ole enää pitkään aikaan seisonut kun harrastamme tavallista seksiä. Hänellä seisoo vain ja hädin tuskin silloinkaan kunnolla kun puhun hänelle tuhmia tai katsomme pornoa. Yritimme elvyttää seksielämäämme mm. sovituskopissa leikkimällä tai kun otan autoillussa suihin kun ohi menee muita naisia. Välillä mieheni haluaa jos talomme ohi menee nuoria naisia tai kun kaupasta tulemme niin silloin hän haluaa. Seksin aikana hän saattaa kysyä näinkö sen tytön kaupassa. 

Käyn salilla säännöllisesti. Pukeudun siististi ja pidän itsestäni huolta. Olen kokeillut seksiasuja ja pukeutua muutenkin seksikkäämmin kuitenkaan mieheni ei sen enempää ole kiinnostunut. Itsetuntoni on täysin tuhoutunut. En pidä itseäni enää minään.

Onko tähän mitään ratkaisua tai apua mitä voisimme tehdä? Mieheni kanssa olen puhunut asioista mutta hänen mielestään ongelmaa ei ole. Olemme olleet niin kauan yhdessä että hän kaipaa vaihtelua kuulemma. Itse kuitenkin kaipaisin apua. Haluaisin olla jälleen itsevarma ja nauttia seksistä.

Seksuaaliterapeutin vastaus

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että olette kuitenkin keskustelleet asiasta, vaikka sinun miehesi ei tunnu näkevän kuinka tämä asia on vaikuttanut sinuun. Parisuhteessa ongelmat ovat aina yhteisiä. Toisin sanoen, jos sinä koet seksielämänne ongelmalliseksi, niin se ei ole sinun ongelmasi, vaan teidän yhteinen ongelmanne. Kun ongelmat nähdään yhteisinä, on niitä helpompi lähteä selvittämään yhdessä. Tällöin myös molemmilla on vastuu parisuhteen hyvinvoinnista.

Olette olleet pitkään yhdessä, ja pitkissä suhteissa on yleistä, että seksielämä kaipaa vaihtelua ja piristystä jossain vaiheessa. Näitä piristyksiä ja vaihteluita voi aina etsiä ja kokeilla yhdessä. Olisi tärkeää, että seksielämän piriste on sellainen mistä molemmat nauttivat. Teidän tilanteessanne kuulostaa siltä, että miehesi on yksin löytänyt niin uuden piristeen kuin uuden tavan kiihottua, eikä se kertomasi mukaan miellytä sinua. Teidän seksuaaliset mieltymykset eivät kohtaa, ja tämän lisäksi kuulostaa kuin miehesi mahdollisuus kiihottua on kaventunut vain yhteen tai kahteen asiaan. Ongelma on siinä, ettei miehesi näe asiassa ongelmaa, vaikka se on vaikuttanut sinun itsetuntoosi ja teidän seksielämäänne merkittävästi.

Ikävintä tässä on se, että se on vaikuttanut sinun itsetuntoosi. Minusta on huolestuttavaa, kun kerrot itsetuntosi olevan täysin tuhoutunut etkä pidä itseäsi minään. Näin ei missään nimessä kuulu olla. Parisuhteessa on tärkeää kokea itsensä arvostetuksi ja haluttavaksi. Ymmärtääkö miehesi sinua tässä? oletko selkeästi ilmaissut mitä sinä tunnet ja ajattelet? Asioista voi olla joskus helpompi kertoa kirjoittamalla, joten voisitko kirjoittaa miehellesi kirjeen tai sähköpostin? Voi olla loukkaavaa mikäli mies kiihottuu vain ”ulkoisista tekijöistä”, koska tämä herättää tunteen, ettei itse ole enää viehättävä tai kiihottava. Koetko, että miehesi kuitenkin nauttii seksistä sinun kanssasi? Pystytkö sinä nauttimaan seksistä? Kerroit myös, että keksitte yhdessä uusia tapoja seksielämänne elvytykseen – nautitko sinä näistä? Oliko niissä jotain, mitä haluaisit uudestaan kokeilla tai viedä eteenpäin?

Ensimmäinen askel kohti ratkaisua, olisi saada miehesi ymmärtämään asian merkitys niin sinulle kuin seksielämällenne. Tämän jälkeen tilanteesta voidaan käydä keskustelua ja etsiä eri menetelmiä ratkaisuun. Te hyötyisitte keskusteluavusta seksuaali- tai parisuhdeterapeutin luona. Jos miehesi ei suostu ulkopuoliseen keskusteluapuun niin minun mielestäni sinun olisi hyvä käydä keskustelemassa omasta tilanteestasi ammattiauttajan luona itsetuntokysymyksessäsi. Minä muutenkin ajattelen, että sinun olisi hyvä keskustella tilanteestasi jonkun kanssa. Alinea tarjoaa seksuaali- ja pariterapiaa pääkaupunkiseudulla ja lisäksi Seksologisen seuran sivulta löytyy lista eri paikkakuntien auktorisoiduista seksuaaliterapeuteista.

« Kyse seksuaaliterapeutilta kysymyslistaan