Parisuhteessa seksiaddiktin / seksiriippuvaisen kanssa

Olen 26-vuotias nainen ja puolisoni on seksiaddikti. Olemme olleet yhdessä 6 vuotta. Mieheni on muutaman kerran käynyt seksuaaliterapeutin kanssa juttelemassa ja on sanonut että hänellä menee hyvin, ei tee mieli muita naisia tai pornoa. Seksielämässä ei ole mitään moittimista. Lähiaikoina olen kuitenkin huomannut että hän lukittautuu vessaan ja istuu siellä tuntitolkulla. Totta kai mieli alkaa temppuilemaan ja alan epäillä. Huomasin että hän on alkanut pelaamaan seksipeliä netissä, jonkin sortin bordellipeli missä voi tehdä ihan mitä vaan. Miten paha tilanne tämä on seksiaddiktille? Mitä jos tämä peli altistaa hänet taas siihen että alkaa netin kautta etsimään seuraa?

Fantasioita totta kai saa ja pitää olla, mutta kun on seksiaddikti, niin mihin se raja vedetään ettei muutu pahemmaksi ja ollaan taas lähtöpisteessä?!

Seksuaaliterapeutin vastaus

Kiitos kysymyksestäsi. Kerrot puolisosi olevan seksiaddikti, ja sinulla on herännyt huoli hänen käyttäytymisestään. Hän on alkanut pelaamaan jonkinlaista bordellipeliä netissä, jossa ilmeisesti voi tehdä mitä tahansa haluaa. Huolenasi on, että pelin pelaaminen altistaa puolisosi jälleen addiktiiviseen käyttäytymiseen ja seuran hakemiseen netistä. Sinua mietityttää mihin pitää vetää raja seksiriippuvaisen puolisosi kanssa.

Ensisijaisen tärkeää on puhua huolistasi puolisosi kanssa, sillä hänen tulisi tietää sinun olevan huolissasi hänen pelaamisestaan. Toki on mahdollista pelata seksuaalisia pelejä ilman vaaraa palata vanhoihin addiktiivisiin malleihin, mutta tuntikaupalla pelaaminen ei ole hyvä asia.

Seksiriippuvaisen henkilön ei pidä luopua seksuaalisesta käytöksestä, vaan löytää kohtuukäyttö, aivan kuten monissa muissakin riippuvaisuuksissa. Tuntien pelaaminen ei ole kohtuukäyttöä. Voit ehdottaa puolisollesi, että hän olisi kahden viikon ajan pelaamatta kyseistä peliä. Mitäköhän tästä ajatuksesta seuraa? Herättääkö pelkkä ehdotus hänessä kireyttä tai epäluuloisuutta? Voiko ehdotus aiheuttaa riitoja?

Toisinaan seksiaddiktiivisen käyttäytymisen mallina voi toimia tietynlainen kaava – esimerkiksi pettymys tai häpeän tunteet saavat aikaan kipinän lähteä toteuttamaan omaa addiktiotaan. Usein ulkoinen paine, ahdistus tai pelko – toisinaan elämän huippuhetketkin – aiheuttavat aktivoitumisvaiheen, jossa tavanomaisesti annetaan lupa omalle riippuvuuskäyttäytymiselle erilaisilla mielikuvilla ja tekosyillä; ”tämän yhden kerran vaan” on tyypillinen ajatus ennen addiktion toteuttamista.

Seksiriippuvuuden hoidossa on tärkeää oppia itse tunnistamaan riskikäyttäytyminen ja oma riippuvuutensa. Repsahdukset ovat hyvin yleisiä seksiriippuvuuden hoidossa, joten olisi tärkeää myös oppia valmistautumaan repsahduksien varalle. Hyvien ihmissuhteiden – läheisyyden, keskustelun, luottamuksen ja rehellisyyden – vahvistaminen saattaa helpottaa oloa. Läheisen tuki ja usko riippuvuudesta eroon pääsemiselle ovat myös hyvin tärkeitä osatekijöitä riippuvuuden hoidossa. Teidän tulisi oppia puhumaan riippuvuudesta ja yhdessä tunnistamaan riskitekijät – tarkoitus ei ole puolisosi tarkkailu ja vahtiminen, vaan olla tukena ja auttamassa.

Miehesi on käynyt seksuaaliterapiassa, mutta oletteko yhdessä pohtineet puolisosi seksiriippuvuutta? Milloin riippuvuus on alkanut, miten se on kehittynyt ja mitä tunteita se aiheuttaa? Kukaan ei synny riippuvaiseksi, vaan riippuvuuteen kasvetaan elämän ja olosuhteiden myötä. Sanotaan, että riippuvuuden avulla suojellaan itseään kipeiltä, vaikeilta ja oudoilta tunteilta, ja riippuvainen käyttäytyminen voi olla myös keino käsitellä esimerkiksi vihaa, häpeää tai surua. Oletteko yhdessä pohtineet mitä riippuvainen käytös kätkee alleen?

On vaikea sanoa mihin raja tulee vetää puolisosi kohdalla, sillä rajan vetäminen seksiaddiktin kanssa on hyvin yksilöllistä. Monesti käytetään sääntönä, että käyttäytyminen on normaalia, jos se ei aiheuta haittaa normaaliin arkeen tai ihmissuhteisiin. Mikä teillä on rajana hänen seksiriippuvaisessa käytöksessä vai oletteko koskaan aiheesta keskustelleet? Oletko tietoinen, mikä on hänen normaalia seksuaalista käyttäytymistä, ja mikä on puolestaan addiktiivista käyttäytymistä?

Seksiaddiktin kanssa voidaan esimerkiksi sopia mikä on normaalia seksuaalista käyttäytymistä hänen kohdallaan – mitä saa tehdä ja kuinka paljon. Voitte myös listata minkälaiset tunteet tai ajatukset ovat läsnä addiktion heräämisessä. Vai onko jokin tietynlainen tapahtuma, joka herättää addiktion?

Tällä hetkellä kuulostaa kuin raja olisi ylittynyt ainakin sinun kohdallasi, sillä puolisosi käyttäytyminen vaivaa sinua. Tällöin jokin raja teidän parisuhteessanne on jo ylittynyt ja asiasta tulisi keskustella yhdessä. Voitte myös harkita, että kävisitte seksuaaliterapeutin luona yhdessä keskustelemassa miten seksiaddiktio vaikuttaa teidän parisuhteeseenne, ja millä keinoin yhdessä osaatte toimia riippuvuuden kanssa.

« Kyse seksuaaliterapeutilta kysymyslistaan