Nuoren tytön ujous

Haluan pyytää treffeille yhtä poikaa mutten kehtaa. Olen ujo 16-vuotias tyttö ja olis noloo, jos kaikki sais tietää, jos pyydän sitä tyyppii ulos, eikä suostukaan. Vihaan ujoutta ja haluan siitä eroon, että olisin rohkeempi.

Seksuaaliterapeutin vastaus

Kiitos kysymyksestäsi. Ujous nähdään monesti rajoittavana tekijänä elämässä mutta ujous pitäisi oppia näkemään myös kauniina herkkyytenä ihmisessä. Ujot ihmiset saattavat usein olla muita empaattisempia ja herkempiä aistimaan muita ihmisiä ja ympäristöä.

Haluat siis pyytää tiettyä poikaa mutta et kehtaa, koska pelkään hänen kieltäytyvän.  Mikä olisi pahinta mitä voisi tapahtua, jos pyydät kyseistä poikaa ulos, eikä hän suostu? Kirjoitit, että olisi noloa, jos hän ei suostuisi ja muut saisivat tietää tästä. Toisaalta, jos rohkenet pyytää poikaa treffeille, niin osoitat rohkeutta ainakin itsellesi, olipa lopputulos sitten mikä tahansa.  Oletko kertonut aikeistasi kenellekään ystävällesi kuka voisi toimia ”henkisenä tukena” tässä? Pettymyksellä on tapana lieventyä kun siitä voi puhua jonkun kanssa. Kun taas ilolla tapana suurentua, kun sen voi jakaa jonkun muun kanssa.

Toivon sinulle rohkeutta ja muista myös vaalia ujoutta ja sen tuomaa herkkyyttä, jota tarvitaan elämässä. Rohkeus, itseluottamus ja ujous voivat olla samassa ihmisessä ja monesti iän myötä rohkeus ja itseluottamus kasvavat kuin itsestään. Rohkeutta voi harjoitella pistämällä itsensä alttiiksi juuri niille tilanteille, joissa ajattelee ”etten kehtaa” tai ”en uskalla”. Tämä sinun tilanteesi kuulostaa juuri hyvältä harjoitukselta.

Tärkeintä ei ole se, että joka kertaa onnistuu vaan se, että löytää itsestään rohkeuden yrittää uudelleen. Olkoon tilanne mikä tahansa; treffeille pyytäminen, työnhaku, opiskelupaikka, kokeet koulussa, tai minkä tahansa uuden asian opettelu. Rohkeus ja uskallus ei takaa, että aina onnistuisi vaan se tarkoittaa, että on sinnikäs elämässä eikä lannistu pienistä vaan uskaltaa aina yrittää uudestaan.  Ujouden tuomasta herkkyydestä voi näissä tilanteissa olla paljonkin hyötyä kun osaa lukea ympäristöä muita tarkemmin. Ja minun mielestäni jo se osoittaa rohkeutta sinulta, että olet nostanut ongelmasi esille kirjoittamalla siitä.

« Kyse seksuaaliterapeutilta kysymyslistaan