Nuoren seksuaalinen suuntautuminen

Oon kohta 17 vee poika ja musta tuntuu, että tykkään pojista. Mulla on siis tyttöystävä mutta pidän häntä oikeesti vain ystävänä enkä himoitse häntä ollenkaan. Tää tyttö ei oo tietoinen siitä. En ole koskaan ollut pojan kaa kylläkään. Tämä hämmentää mua tosi paljon enkä tiedä pitäiskö puhuu jonkun kaa vai mitä tehdä. Minua mietityttää, olenko homo vai hetero? Missä näistä asioista vois puhuu?

Seksuaaliterapeutin vastaus

Kiitos kysymyksestäsi. Et ole yksin hämmennyksesi kanssa, vaan uskon monen ikäisesi pojan miettivän juuri tuota samaa asiaa. Monet muutkin myös miettivät näitä asioita vain itsekseen eivätkä uskalla kertoa kenellekään toiselle ihmiselle omista ajatuksistaan. Toisaalta, seksuaalisuus on oma yksityisasia ja on sinun päätettävissä kenelle haluat kertoa esimerkkisi omista haluistasi tai seksuaalisesta suuntautumisestasi.

Tärkeintä on, että nämä asiat käsittelee itsensä kanssa ja on itsensä kanssa sinut seksuaalisuuteen liittyvien asioiden kanssa. Seksuaalisuus on asia joka meissä kaikissa kasvaa, kehittyy ja muuttuu koko elämän ajan, joten tästäkin syystä on tärkeää, että uskaltaa pohtia omaa seksuaalisuuttaan aivan kuin sinä teet nyt.  

Omasta seksuaalisuudesta keskusteleminen auttaa yleensä jäsentämään ajatuksia ja saamaan uutta näkökulmaa. Jos koet tykkääväsi pojista, se on ihan normaalia eikä sinun tarvitse määrittää itseäsi sen enempää homoksi kuin heteroksi. Sinun pitää rauhassa tutustua itseesi, ja omaan seksuaalisuuteesi.

Voit myös miettiä, onko tässä elämäntilanteessa oikein seurustella toisen kanssa? Sanoit, että pidät tyttöystävääsi oikeastaan vain ystävänä, joten voisiko asia olla oikeastikin niin? Eli jatkaisitte vain ystävänä. Sinun ei tarvitse kertoa syytä hänelle sen tarkemmin, jos et halua. Seksuaalisuus ja seksuaalinen suuntautuminen on sinun yksityisasiasi, kuten aiemmin kirjoitin.

Seksuaalineuvonnassa sinun on mahdollista keskustella kaikista ajatuksista ja tunteista, joita sinulla on tällä hetkellä omaa seksuaalisuuttasi kohtaan.  Voit varata ajan Alinean vastaanotolle esimerkiksi sähköpostitse (veera@alinea.fi). Vaihtoehtoisesti Seksologisen seuran asiantuntialuettelon kautta voit löytää seksuaalisuuden asiantuntijoita ympäri Suomea. Myös Sexpo-säätiöllä on neuvontapuhelin, jossa voit keskustella maksutta puhelimitse, mikäli et halua mennä vastaanotolle.  

« Kyse seksuaaliterapeutilta kysymyslistaan