Miehen haluttomuus ja erektio-ongelma

Olemme viisikymppinen pariskunta, emme asu yhdessä, olemme seurustelleet reilut 2 vuotta. Alussa meidän seksielämä oli hyvää seksiä oli säännöllisesti, sitten miehelleni tuli erektio-ongelmia jotka ahdistivat meitä molempia kun seksi ei enään onnistunut kunnolla. Keskustelimme asiasta ja mieheni päätyi lääkärin vastaanotolle hakemaan apua, saaden sieltä erektiolääkereseptin. Sen jälkeen mieheni ei ole halunnut seksiä kertaakaan.

Emme siis ole testanneet lääkkeitä lääkärissä käynnistä on jo monta kuukautta aikaa. Olen yrittänyt keskustella mieheni kanssa asiasta mutta hän vain toteaa että ehkä hänellä on vain stressiä eikä siksi halua. Muuta vastausta en ole saanut. Kaikki muukin hellyys on jäänyt pois. Pieniä suukkoja silloin tällöin minun aloitteestani ja tiedän myös että mieheni ei petä minua. Rakastan kuitenkin miestäni, mitä voin asialle tehdä? Tämä vaivaa minua todella.

Seksuaaliterapeutin vastaus

Kiitos kysymyksestäsi. Kirjoitit, että sinulla ja miehelläsi on ollut hyvä ja säännöllinen seksielämä, kunnes miehellesi tuli erektio-ongelmia. Tähän haitte apua lääkäriltä, josta saitte erektiolääkereseptin avuksi. Tämän jälkeen teillä ei ole kuitenkaan ollut seksiä ja myös hellyys on jäänyt pois parisuhteestanne. Lääkärikäynnistä on aikaa jo monta kuukautta, eikä miehesi vaikuta halukkaalta keskustelemaan tilanteesta kanssasi.

50-59 -vuotiailla miehillä noin 20 %:lla on jonkinlaisia erektio-ongelmia. Erektio-ongelma ei ole oma sairautensa, vaan erektiohäiriö on aina oire jostain. Syynä voi olla esimerkiksi valtimoverisuonten kovettuminen, verenpainetauti, diabetes, korkea kolesteroli, tupakointi, ylipaino, alkoholin käyttö, huono fyysinen kunto, eturauhasongelmat tai alhainen testosteronitaso. 

Yleensä erektio-ongelman taustalla ei ole yhtä yksittäistä syytä ja psykologiset syyt saattavat ylläpitää tilannetta. Psykologisia syitä ovat esimerkiksi stressi, suorituspaineet, huono seksuaalinen itsetunto, tai vääränlaiset uskomukset itsestä tai miehisyydestä. Joskus psykologinen syy voi olla myös yksinään erektio-ongelman aiheuttajana; itsetunto-ongelmat, parisuhdeongelmat, stressi tai huolet vaikuttavat herkästi seksuaalielämään ja näkyvät miehillä yleensä haluttomuutena tai erektio-ongelmana.

Erektio-ongelma toimii yleensä kuin noidankehä. Sen yhden kerran, kun ei saa erektiota aikaiseksi, alkaa seuraavaa kertaa jännittää, ja sitä seuraava kerta vielä enemmän. Hermostuessa sympaattinen hermosto aktivoituu ja aiheuttaa ääreisverisuonten, ja myös peniksen verisuonten, supistumisen. Tällöin verentulo peniksen paisuvaiskudoksiin vähenee johtaen erektion loppumiseen. Seurauksena on herkästi epäonnistumiskierre, joka voi johtaa siihen, että yhdyntää ei uskalla enää yrittääkään. Tämä aiheuttaa muun muassa itsetunto-ongelmia, stressiä ja häpeää.

Mielestäni on hyvä asia, että olette käyneet puhumassa ongelmasta lääkärin kanssa. Erektio-ongelma saatetaan kuitenkin toisinaan sivuuttaa liian helposti pelkällä erektiolääkkeellä, eikä ongelman aiheuttajaa selvitetä. Erektio-ongelman selvittämistä varten tulisi tutkia vähintäänkin testosteroni-, verensokeri-, kolesteroli- ja kilpirauhasarvot sekä pieni verenkuva ja eturauhasverikoe eli PSA-arvo. Nämä tutkimukset kuuluvat perusterveydenhuollon piiriin, joten tutkimuksia voi pyytää omalta terveysasemaltaan.

Kerroit, että seksielämänne on ollut hyvää. Mikä siitä on tehnyt hyvää sinun mielestäsi? Kuinka hyvin tunnette toistenne toiveet seksin suhteen? Kuinka paljon ylipäänsä pystytte keskustelemaan seksiin liittyvistä asioista? Parisuhteessa on tärkeää tuntea toistensa toiveet ja tietää minkälainen tapa koskettaa on hyvä, ja minkälainen puolestaan ei tunnu niin hyvältä.  Tällä on suuri merkitys hyvinvoivan seksin kannalta parisuhteessa.

On hyvin luonnollista, että seksittömyyden myötä häviävät myös läheisyys ja hellyys. Parisuhteessa seksiä haluamaton alkaa karttaa kosketuksia ja läheisyyttä, koska pelkää tämän johtavan seksiin.  Joskus tämä voi liittyä myös häpeään; ei koe itseään tarpeeksi arvokkaaksi tai oma keho voi tuntua jopa vääränlaiselta. Miehillä voi olla myös vääränlaisia uskomuksia miehisyydestä. Tavanomaisimpia näistä uskomuksista on, että miehen tulisi olla aina valmis seksiin tai miehisyyden mittapuuna on erektio, seksi ja kyky tyydyttää oma kumppani. Mikäli edellä mainittuja ei pysty toteuttamaan, voi tämä tuottaa häpeää tai ongelmia itsetunnon kanssa

Erektio-ongelmaa voi lähestyä myös täysin toisesta näkökulmasta – unohdatte sen täysin esimerkiksi yhden kuukauden ajaksi.  Samoin teette kaikelle seksiin liittyvälle ja keskittykää vain läheisyyden löytämiseen; käykää kävelyllä käsi kädessä, katselkaa elokuvaa sylikkäin, halatkaa toisianne päivittäin ja muistakaa myös suukottelu ja suudelmat. Tehkää läheisyydestä jälleen luonnollinen osa parisuhdetta. Sopimus seksittömyydestä rauhoittaa tilannetta niin, että läheisyyttä voi olla ilman, että se johtaa seksiin.

Kun läheisyys on lisääntynyt parisuhteessanne, voitte hiljalleen tuoda eroottisuutta mukaan.  Edelleen on kuitenkin tarkoituksena, ettei yhdyntää ole esimerkiksi seuraavan kuukauden aikana. Toisin sanoen yhdyntäkielto tässä harjoituksessa olisi yhteensä kaksi kuukautta.  Muun laista seksuaalisuutta voi kuitenkin olla jo mukana tässä vaiheessa. Esimerkiksi voitte käydä yhdessä suihkussa, kosketella toisianne intiimialueilta tai niiltä alueilta, josta tiedätte toistenne tykkäävän. Voitte maata alastomana tai alusvaatteisillanne sängyllä vierekkäin tai voitte silitellä toisianne. Sexpo-säätiön sivuilta löytyy hellyysharjoitus, jota voitte myös yhdessä kokeilla.

Kirjoittamasi perusteella kuulosta kuin teidän keskusteluyhteytenne olisi hävinnyt kokonaan. Miehesi ei ehkä osaa, uskalla tai kehtaa puhua erektio-ongelmasta sinun kanssasi. Oletko kertonut hänelle, miltä sinusta tuntuu ja mitä sinä ajattelet tilanteesta. Kerro tämä hänelle puhuen vain itsestäsi. Halutessasi voit myös kirjoittaa hänelle. Tilannetta voi joskus helpottaa, kun kumppanille kertoo omista tunteistaan ja ajatuksistaan selkeästi.  Erektio-ongelma on teidän yhteinen haaste parisuhteelle eikä vain miehesi ongelma, joten tuo esille myös se, että haluat yhdessä selvitä tästä eteenpäin.

Tällä hetkellä teille tärkeintä olisi löytää läheisyys uudestaan sekä avata keskusteluyhteys tilanteestanne. Seksi ja seksuaalinen halu voi tämän kautta palautua jopa itsestään parisuhteeseenne. Mikä on teidän tapanne keskustella ongelmistanne tai haasteistanne? Kuulostaa, kuin miehesi vastaisi ”olan kohautuksella” sinun yrityksiisi keskustella tilanteestanne. Onko tämä hänen tapansa toimia vaikeissa tilanteissa? Millä tavoin sinulla on tapana ottaa asiat puheeksi?

Kun aloitat keskustelun, on hyvä muistaa muutaman yksinkertainen sääntö:

  1. Älä arvostele tai syyttele
  2. Pyri aloittamaan lause ”minä” pronominilla (minua harmittaa, koska sinä et puhu minulle ongelmastasi)
  3. Sano suoraa mitä tarvitset
  4. Kerro, miksi tämä asia on sinulle tärkeä
  5. Ole kohtelias ja ilmaise ymmärrystä ja hyväksymistä
  6. Mieti miten voisit auttaa kumppaniasi

Selvittäkää erektio-ongelman aiheuttaja ja tarvittaessa käyttäkää erektiolääkkeitä. Muistakaa kuitenkin, että erektiolääke ei synnytä seksuaalista halua ja ilman halua erektio ei välttämättä onnistu edes lääkkeen avulla. Ensisijaisesti kuitenkin teidän tulee löytää toisenne uudestaan – unohtakaa ongelma hetkeksi, hakekaa läheisyyttä ja pyrkikää oppimaan keskustelemaan ongelmastanne. Pari- ja seksuaaliterapian avulla voitte oppia tapoja kommunikoimaan paremmin, sekä saada apua myös läheisyyden löytämiseen.

« Kyse seksuaaliterapeutilta kysymyslistaan