Kumppanin pakkomielteinen fetissi rinnoista

Hei!

Löysin palvelunne internetistä. Mieltäni ja parisuhdettani on vaivannut asia, mistä mielelläni Teiltä kysyisin.

Olen 32-vuotias nainen. Olen seurustellut kaksi vuotta miehen kanssa. Mieheni on ollut naimisissa, ja muita naisia hänellä ei ole ollut.

Ongelmani on, että miehelläni on suuri pakkomielle hänen mielestään täydellisiin rintoihin (isot, kiinteät, vaaleat, jne jne). Hän on kokenut lähes koko aikuiselämänsä ajan, että ei voi olla onnellinen, koska ei ole päässyt kokeilemaan naisten isoja rintoja. Pienet rinnat saattavat taas jopa ällöttää häntä. Ex-puolisolleen hän ei ole tästä kertonut, koska hän häpeää ongelmaansa.

Täydelliset rinnat ovat hänen mielessään lähes koko ajan ja hän on todella ahdistunut ja välillä raivoissaan, kun ei pääse puristelemaan naisten isoja rintoja. Suurta ahdistusta hänelle aiheuttaa myös se, ettei hän tiedä minkälaiset rinnat hänen isorintaisilla naiskollegoillaan on ja hän voi miettiä sitä "hulluuteen asti". Hän kokee ettei voi olla elämässä onnellinen, koska ei pääse toteuttamaan tätä intohimoaan. Hän kuvailee ajatuksiaan näin: "haluaisin vaan niin kovasti tietää minkälaiset rinnat vaatteiden alta paljastuu". Jos esim. hänen naiskollegalla olisi hänen mielestään rumat rinnat, ne eivät enää kiinnostaisi häntä.

Tämä on sekä hänen että minun mielestäni ongelma, koska tämä hallitsee hänen ajatuksiaan kohtuuttoman paljon ja hän kokee jäävänsä paitsi elämän ilosta, koska ei voi toteuttaa fantasiaansa. Kaikki tämä oireilee ahdistuksena, turhautumisena ja mielialan laskuna. Hän oli edellisen suhteen loppuvaiheessa tyytymätön kumppaninsa rintoihin, kuin myös välillä minun rintoihini (rintani ovat hyvin eläväiset ja voivat näyttää ihan erilaisilta eri tilanteissa). Välillä hän saattaa turhautua kumppaninsa liian pienistä/löysistä/rumista rinnoista niin paljon, että hän suuttuu. Silloin hän ärisee ja kiroilee. 

Parisuhdettamme tämä rasittaa melko paljon, koska koen etten riitä ja pelkään hänen jättävän minut, jos hän "löytää" täydelliset rinnat. Uskon, että hän rakastaa minua, mutta hän vaan ei ole onnellinen.

Terapiaan hän ei ole tällä hetkellä suostuvainen (taloudelliset syyt), vaikka sitä on hänelle suositeltu jo pitkään. Taustalla on siis paljon muitakin asioita, mitä pitäisi käsitellä.

Toistaiseksi hän on valinnut minut ja suhteemme. Tätä kamppailua hän käy kuitenkin mielessään paljon: haluaako hän hyvän suhteen vai lähteä sinkkuna etsimään täydellisiä rintoja?

Olen itse miettinyt ja olemme myös yhdessä pohtineet, voisiko tälle asialle tehdä jotain yhdessä. Tarkoitan siis, etsisimme naisia, kenen rintoja hän pääsisi kokeilemaan. Tietysti mietin onko minusta siihen ja pystynkö hyväksymään asian mikäli näin tapahtuisi. Mieheni oli myötämielinen siitä, että minäkin olisin jollain tavalla osallinen, jos lähtisimme yhdessä naisia etsimään. Rinnat ovat seksuaalisesti hänelle tärkeintä, mutta mielestäni tässä on myös paljon suuremmasta asiasta kyse, mistä kertoo mielestäni se, että hän haluaisi minunkin osallistuvan tähän.

Auttaako tällaisesta ongelmasta kärsivää ihmistä se, että hän pääsisi toteuttamaan haaveitaan? Helpottaako pakkomielteet, jos pääsee toteuttamaan itseään? Miten se voisi Suomessa onnistua lain sallimissa rajoissa? 

Seksuaaliterapeutin vastaus

Kiitos kysymyksestäsi. Teidän parisuhteessanne on siis ongelmana kumppanisi intohimoinen fantasia täydellisistä rinnoista. Tämä kumppanisi fantasia hallitsee hänen ajatuksiaan kohtuuttoman paljon, ja aiheuttaa hänessä sekä ahdistusta, että ärtymystä. Sinä koet parisuhteessanne, ettet riitä ja pelkäät kumppanisi jättävän sinut, mikäli hän ”löytää täydelliset rinnat”.

Kirjoitit myös, että miehesi käy mielessään kamppailua – haluaako hän hyvän suhteen vai lähteekö hän sinkkuna etsimään täydellisiä rintoja. Uskot, että hän rakastaa sinua kaikesta huolimatta, mutta hänen fantasiansa tekee hänet onnettomaksi.

Lukiessani kirjoitustasi, ensimmäisenä ajatuksena mietin, miten hienoa on, että käsittelette tätä asiaa yhteisenä ongelmana. Kirjoituksesi perusteella minulle välittyi tunne siitä, että suhteessanne on paljon luottamusta. Kirjoituksesi perusteella kumppanillasi on ollut tämä fantasia ilmeisesi jo hyvin pitkää, useita vuosia. Te olette olleet kaksi vuotta yhdessä ja hän on juuri sinulle uskaltanut kertoa tämän salaisuutensa. Teidän parisuhteessanne on siis jotain erityistä ja luottamuksen arvoista.

Fantasiat ja fetissit ovat normaaleja ja yleisiä. Valitettavan monelle ne vain aiheuttavat turhaa häpeää, ahdistusta ja salaisuuden kantamisen taakkaa. Fantasiat ja fetissit ovat hyvin lähellä toisiaan, ja kumppanisi fantasia täydellisistä rinnoista kuulostaa fetissiltä. Fetisseissä ei ole mitään ja rinnat fetissin kohteena on melko tavallinen.

Fetissillä tarkoitetaan, että seksuaalisen kiinnostuksen tai kiihottumisen kohteena on jokin asia, esine, materiaali, ominaisuus, piirre tai ruumiinosa. Yleensä jo kiihottavan asian ajattelu saa aikaan voimakasta kiihottumisen tunnetta, ja sen toteuttaminen voi parhaimmillaan olla seksuaalisen mielihyvän huipentuma. Yleisiä fetissin kohteita ovat kengät, nahka ja latex, mutta fetissin kohteena voi olla mikä tahansa asia tai esine.

Fetissit ovat yleensä pysyviä. Fetissin ei pidä aiheuttaa ahdistusta, eikä etenkään onnettomuutta elämässä. Fetissi ei saa olla se mikä määrää, vaan fetissi pitää olla hallittavissa. Sen vuoksi fetissin kanssa pitää täytyy elämään. Parhaimmillaan fetissi toimii hyvänä ”lisämausteena” seksuaalisessa kanssakäymisessä. Monet kertovat, kuinka tärkeää on saada jakaa oma fetissi oman kumppanin kanssa – eikä pelkästään seksissä, vaan erityisesti myös keskusteluissa.

Ongelma fantasioista ja fetisseistä tulee siinä vaiheessa, kun ne alkavat vaikuttaa normaaliin arkeen. Sinun kertomasi perusteella kumppanisi fetissi on liian hallitseva hänen arjessaan ja teidän parisuhteessanne. Tähän tarvitsette apua.

Kuulosta, että kumppanillasi fetissi, jonka pitäisi tuottaa nautintoa, alkaakin tuottaa ahdistusta. On hyvä asia, että hän saa puhua tästä fetissistään sinun kanssasi. Keskustelu seksuaaliterapeutin kanssa voi auttaa ahdistuksen lievittämiseen. Terapeutin avulla voi myös löytää apukeinoja siihen tilanteeseen, kun fetissi hallitsee normaalia arkea liikaa.

Uskon, että kumppanisi hyötyisi keskustelusta terapeutin kanssa. Kerroitkin, että hänelle on suositeltu terapiaa, koska taustalla paljon muutakin käsiteltävää. Oletteko tietoisia, että lääkärin kautta voi saada lähetteen psykoterapiaan eli b-lausunnon, jolloin Kela tukee terapiassa käyntiä. Terapiaan hakeutuva saa itse valita terapeuttinsa, ja joillain psykoterapeuteilla on myös seksuaaliterapeutin koulutus.

On hienoa, että käsittelette tätä ongelmaanne yhdessä. Kysyit, että auttaako tällaisesta ongelmasta kärsivää ihmistä se, että hän pääsisi toteuttamaan haaveitaan, ja helpottaisiko se myös pakkomielteitä. Lisäksi kysyt, miten se voisi Suomessa onnistua lain sallimissa rajoissa.

Fetissin toteuttaminen voi auttaa pakkomielteistä käytöstä ja helpottaa ahdistusta. Ongelmana on vain, että yleensä fetissin toteuttaminen antaa helpotuksen vain hetkeksi. On aika harvinaista, että fetissin kertaalleen toteuttaminen ikään kuin poistaisi fetissin ajatusmaailmasta ja lopettaisi pakkomielteisen käytöksen. Tästä syystä yksittäistä fetissin toteuttamiskertaa ”parannuskeinona” en suosittele.

Kumppanisi tulisi ennemmin oppia elämään fetissin kanssa, ja oppia hallitsemaan fetissiään. Parisuhteessanne teidän tulee pitää avoin puheyhteys fetissistä. Voitte miettiä, voisiko fantasiaa tuoda jollain tavalla teidän seksuaaliseen kanssakäymiseen esimerkiksi pornografian avulla tai fantasiasta ääneen puhumisella seksin aikana. On myös mahdollista hakea vertaistukea, ja tutustua laajemmin fetissimaailmaan esimerkiksi keskustelemalla internetissä BDSM-baarissa, joka on suomalainen foorumi.

On mahdollista elää onnellista ja tasapainoista parisuhdetta, ja samalla toteuttaa fetissiä. Tämä vaatii vain paljon ymmärrystä molemmilta ja luottamusta, mutta ennen kaikkea hyvää puheyhteyttä kumppanin kanssa.

Jos te päätätte yhdessä lähteä toteuttamaan fetissiä pyytämällä mukaan muita naisia, se vaatii suurta luottamusta ja avointa keskustelua molemmilta. Voi olla helpompaa sopia ensin, että kokeilette vain yhden kerran. Joka tapauksessa ”pelisäännöt” tulee keskustella ja tehdä yhdessä. Sinulla pitää olla oikeus perääntyä tai lopettaa milloin tahansa, jos sinusta tuntuu pahalta. Eikä sinun ole pakko suostua mihinkään, mitä et halua. On jo valtavan suuri ele sinulta, että olet valmis pohtimaan, lähtisitkö kumppanisi kanssa toteuttamaan hänen fantasiaansa hänen toivomalla tavalla.

Joka tapauksessa on hienoa, että olette keskustelleet aiheesta yhdessä. Suosittelen kumppanillesi terapeutin kanssa keskustelua, jolloin hän voisi saada parhaiten apua pakkomielteiseen käytökseen. Tämän lisäksi voitte yhdessä tutustua fetissin maailmaan lisää, esimerkiksi kirjallisuuden avulla.

« Kyse seksuaaliterapeutilta kysymyslistaan