Intohimo parisuhteessa

Kysymykseni koskee kahden ihmisen välistä kipinää ja seksistä nauttimista. Olen 44-vuotias nainen.

Edellisessä suhteessani halusin miestä niin, että jo ajatus hänestä sai minut halukkaaksi ja kun tapasimme, yksi kosketus antoi kylmät väreet koko kehoon. Sängyssä sain monta orgasmia peräkkäin ja osasin ikään kuin heittäytyä kokonaan rakasteluun. Olin yleensä kiihottunut jo ennen kosketusta.

Miehen kanssa ei ollut juuri muuta yhteistä emmekä muuta oikeastaan tehneetkään. Yhteen päädyimme fyysisen kosketuksen perusteella.

Nykyinen mieheni on kaikin puolin ihana, minulle sopiva, huomioiva, rakastava. Hän haluaa minua jatkuvasti. Rakastelemme 1-3 krt päivässä. Nautin siitä, mutta minun on vaikea saada samanlaista hurmiota kuin edellisen miehen kanssa. En tunne värinää, orgasmin saamiseen tarvitsen enemmän viritystä kuin koskaan ennen, en erityisesti halua juuri hänen vartaloaan.

Asia on alkanut vaivata minua yhä enemmän. Olemme olleet yhdessä puoli vuotta.
Voinko koskaan saada samanlaista tunnetta hänen kanssaan? Auttaisiko, jos vähentäisimme seksikertojen määrää? Onko turha toivoa, että saisin sen kaiken: ihanan miehen ja hekumallisen seksielämän?

Seksuaaliterapeutin vastaus

Kiitos kysymyksestäsi. Kysymyksesi koskee aihetta, johon on monta teoriaa ja loputon määrä mielipiteitä.  Joidenkin mukaan on olemassa joko intohimoisia suhteita tai kumppanuuteen perustuvia suhteita, kun taas joidenkin mukaan parhaimmassa suhteessa nämä molemmat kiteytyvät yhteen. Sanotaan myös hekumallisen intohimon olevan vain parisuhteen alkuhuumaa, joka tasaantuu suhteen vakiintuessa. Teorioita löytyy jos jonkinlaista, mutta jokainen suhde on erilainen, omanlainen ja ainutlaatuinen.

Toiset parisuhteet voivat perustua kuumaan ja hekumalliseen intohimoon, mutta valitettavasti tämä yksin harvoin johtaa kumppanuuteen. Pelkästään seksiin ja intohimoon perustuva suhde on yleensä hauras ja lyhytkestoinen, koska seksi yksinään ei voi kannattaa parisuhdetta – eri asia on, jos suhteen on tarkoitus olla vain seksuaalinen eikä johtaa kumppanuuteen.

Intohimoinen suhde on kuin kehonkieltä parhaimmillaan; himot ja halut menevät yksiin ja yleensä myös molempien kehot nähdään kiihottavina ja pelkkä katse laukaisee aina uudestaan ja uudestaan seksuaalisen halun. Aivan kuten sinäkin kuvasit mennyttä suhdettasi. Tämä on ominaista toisinaan parisuhteen alkutaipaleella. Toisinaan, kun kumppanit tutustuvat toisiinsa suhteen aikana paremmin, löytävät yhteyden toisiinsa ja panostavat parisuhteeseen, voi tämä intohimo tulla mukaan myös myöhemmin.

Intohimo parisuhteessa on aina löydettävissä uudestaan. Parisuhteessa seksuaalisuus muuttuu, ja niin himojen kuin halujenkin tasot vaihtelevat elämäntilanteiden ja tunnetilojen mukaan. Toisinaan voi olla kausia jolloin toinen on haluton tai arjen kiireet ovat esteenä seksille. Tämä on normaalia ja ohimenevää, ja tällaisen kauden jälkeen voi tulla taas intohimoisempi kausi. Joka tapauksessa jokaisessa suhteessa seksuaalisuus näyttäytyy eri tavoin, eikä sitä yhtä oikeaa tapaa ole olemassa. Oikea tapa kokea seksuaalisuus omassa suhteessa on sellainen, joka tuntuu molemmista riittävän hyvältä.

Pelkkä fyysinen halu ei kannattele parisuhdetta, sillä ihmisellä on tarve tavoitella ihmissuhteita, jotka tarjoavat lohtua, turvaa ja läheisyyttä. Liian usein ajatellaankin, että fyysisesti intohimoinen suhde on romanttisen rakkauden ehto, vaikka monesti turvallinen rakkaus johtaa hyvään, ellei jopa parhaaseen, seksiin.

Mitä sinä ajattelet nykyisestä suhteestasi? Kirjoitit, että hän on sinulle sopiva, huomioiva ja rakastava.  Oletko sinä huomioiva ja rakastava hänelle? Minkälainen tunneyhteys teillä on? Koetko olevanne läheisiä toisillenne? Tiedättekö mitä te ajattelette toisistanne ja mitä tunnette toisianne kohtaan?

On upeaa, että olet saanut kokea edellisessä suhteessa kiihkeän intohimon. Vaali tätä muistoa ja upeaa kokemusta kyseisen henkilön kanssa – se ei millään tavalla loukkaa nykyistä suhdettasi tai anna sille vähemmän arvoa. Olet saanut kokea fyysisen intohimon kerran, ja voit kokea sen myös uudestaan – uuden ihmisen kanssa seksuaalinen kokemus on aina erilainen, uudenlainen ja ainutlaatuinen.  Ehkä sinulla on nyt ne elementit, joita tarvitset sekä hyvään parisuhteeseen että hyvään seksiin. Teidän tulee vain löytää seksuaalisuus yhdessä; seksi on tärkeä osa parisuhdetta, ja sen kuuluu olla nautinnollista.

Kirjoitit, ettet tunne samalaista värinää ja orgasmin saamiseen tarvitset enemmän viritystä. Onko jotain mitä toivoisit kumppanisi tekevän eri tavoin? Oletteko keskustelleet, minkälaista kosketusta tahoillanne toivotte? Kysyit, auttaako seksikertojen vähentäminen. Se voi auttaa joskus hetkellisesti, ikään kuin ”kasvattaa painetta”, mutta itse ongelmaa se ei ratkaise. Hyvä seksi on hyvän parisuhteen ja hyvän kommunikoinnin yhteissumma. 

Hyvässä parisuhteessa ollaan herkkiä toisen tarpeille, niin henkisellä kuin seksuaalisellakin tasolla. Henkisellä tasolla herkkyys tarkoittaa kykyä aistia kumppanin tunnetiloja ja myös vastata niihin. Seksuaalisella tasolla tämä tarkoittaa vastaanottavuutta kumppanin tarpeille – ikään kuin yhteistä seksin kieltä – mikä taas usein johtaa voimakkaampaa seksuaaliseen viriämiseen ja mielihyvää.

Kirjoitit, ettet juurikaan halua kumppanisi vartaloa. Tarkoitatko, ettet koe häntä fyysisesti haluttavana, vai eikö hän herätä sinussa seksuaalisia haluja? Mikä sinut kuitenkin saa syttymään seksiin? Osaatko tarkentaa itsellesi, mikä kumppanisi vartalossa ei sinua miellytä, ja mikä tämän taustalla voisi olla? Onko sinulla esimerkiksi mielikuva ihannevartalosta, jollainen kumppanillasi tulisi olla?

Samanlaista hurmiota ei voi kokea eri ihmisten kanssa, mutta jokaisen uuden kumppanin kanssa on mahdollista kokea uusi hurmio. Toisinaan tämä seksuaalinen yhteys löytyy ensikosketuksella, ilman sanoja, ja toisinaan sitä pitää etsiä enemmän ja löytäminen vaatii myös keskustelua.  Jokainen on aina itse vastuussa omasta orgasmistaan. On osattava kertoa itselleen oikeanlaisesta kosketuksesta, sekä olla myös kiinnostunut siitä, mikä toisesta tuntuu hyvälle.

Jos haluat lisätietoa naisen seksuaalisuudesta, suosittelen luottavaksi Kari Heusalan kirjaa Naisen orgasmi.

Nautinnollisia hetkiä!

« Kyse seksuaaliterapeutilta kysymyslistaan