Haluttomuus synnytyksen jälkeen

Olen 32-vuotias ja saimme puolisoni kanssa ensimmäisen lapsemme puolisen vuotta sitten. Olemme olleet yhdessä noin 10 vuotta ja molemmat kuvailisimme suhdettamme erittäin toimivaksi ja rakastavaksi. Seksielämämme on ollut aina molempia tyydyttävä määrällisesti ja laadullisesti.

Lapsemme syntymän jälkeen meille ei ole ollut mitään seksiä kertaakaan, koska minä en vain halua eikä minua edes kiinnosta.  Meillä on ollut asiasta riitoja viime aikoina hyvin paljon ja pelkään, että mieheni pettää minua, koska ”paineet” ovat liian kovat eikä hän pysty kontrolloimaan itseään. Suurin pelkoni on, että minun haluni eivät palaa koskaan.  Muutoin olen palautunut synnytyksestä hyvin eikä minulla ole kehoni suhteen mitään itsetunto-ongelmia. Kuukautiset ei ole alkanut vielä, voiko se vaikuttaa?  Minulle on sanottu, että haluttomuus on normaali biologinen reaktio ja etten koe itseäni ”rakastajaksi”, koska kehoni nyt vain vauvaa varten jonkin aikaa. En tiedä pitääkö paikkaansa.

Osaatko auttaa meitä? mitä seksihaluilleni on tapahtunut? 

Seksuaaliterapeutin vastaus

Kiitos kysymyksestäsi. Kirjoitit hyvin tärkeästä aiheesta. Parisuhteesta ja seksuaalisuudesta synnytyksen jälkeen puhutaan aivan liian vähän. Useat pariskunnat kertovat jäävänsä täysin vaille ohjausta neuvolassa, vaikka kokevat tarvitsevansa tietoa seksuaalisuudesta ja kaipaisivat erityisesti tukea parisuhteeseen.  Pariskunnat ovat myös kertoneet, että äidille saatetaan kertoa kehon ja mielen muutoksista, mutta isä jää tätä tietoa vaille.

On täysin yksilöllistä, miten seksuaalisuus ja seksuaaliset halut palautuvat synnytyksen jälkeen. Tähän vaikuttaa moni asia, kuten minkälainen synnytys on ollut, palautuminen, minkälainen vauva on, oma jaksaminen, parisuhde ja fyysinen kunto. Seksuaalisuuden palautumiseen auttaa parhaiten aika ja puolison tuki, sekä asianmukainen tieto seksuaalisuudesta synnytyksen jälkeen.  Tämän lisäksi tarvitaan kumppanin kanssa keskustelua parisuhteen voinnista, jaksamista odottaa ja luottamusta siihen, että ajan myötä seksuaalisuus palautuu.

Yksi merkittävä asia seksuaalisuuden palautumisessa on kuukautisten alkaminen ja hormonit. Raskauden aikana estrogeenitasot ovat hyvinkin korkealla, ja heti synnytyksen jälkeen estrogeenitaso voi pudota jopa vaihdevuosiin verrattavissa olevalle tasolle. Imetys ylläpitää tätä hormonivajetta.  Matala hormonivaje estrogeenissa ja testosteronissa puolestaan ohentaa limakalvoja, vähentää halukkuutta ja vaikeuttaa kiihottumista sekä emättimen kostumista. Nämä kaikki yhdessä vaikuttavat voimakkaasti seksuaaliseen virittyneisyyteen; ei haluta, seksi tunnu hyvältä, eikä se sytytä muutenkaan niin kuin ennen. Hormonitasot pysyvät matalalla niin kauan kuin kuukautiset ovat poissa. Kun munasarjat aloittavat toimintansa, kuukautiset alkavat ja hormonitoiminta käynnistyy.

Toiset naiset ovat kertoneet, että kuukautiset alkaminen on ollut kuin käynnistysnappula parisuhteen seksuaalisuudelle. Kiihottuminen, kostuminen ja halukkuus palautuvat kuin itsestään.  Siitä huolimatta olisi hyvä käyttää liukuvoidetta ensimmäisillä kerroilla. Yhdyntä voi tehdä kipeää aluksi, joten kannattaa aloittaa yhdyntä varovasti ja lopettaa, mikäli se tuntuu ikävältä. Yhdyntä voi tuntua kipeältä joitain kertoja, eikä siitä tarvitse pelästyä. Gynekologin luona voi tarkistuttaa emättimen palautumisen ja myös limakalvojen kunnon.  Gynekologi voi myös suositella emättimeen laitettavaa paikallisestrogeenivoidetta tarpeen mukaan.

Tutkimuksien mukaan pariskunnilla, joilla on ollut hyvä seksielämä, palautuu se ennalleen myös helpommin tauon jälkeen. Joskus palautuminen voi tapahtua ihan itsestään, mutta toisinaan vaatii pientä herättelyä. Voitte tutustua toistenne kehoon uudestaan esimerkiksi Sexpo-säätiön hellyysharjoituksen avulla 

Haluttomuus on siis myös biologinen reaktio. Haluttomuuteen vaikuttaa kuitenkin moni muukin asia kuin vain hormonit. Kirjoitit, että sinua huolestuttaa, ettei seksuaalinen halusi palaa tai puolisosi pettää sinua.  Olettehan puhuneet sinun peloistasi keskenänne? Onko pelkosi puolisosi uskottomuudesta realistinen? Haluttomuutta lisää myös stressi ja huolet. Kirjoitit, ettei teillä ole ollut mitään seksiä – koskeeko tämä myös suuseksiä ja koskettelua? Voisitko sinä tyydyttää puolisosi seksuaalisesti ilman yhdyntää?

Äidin ja vauvan välillä muodostuu hyvin symbioottinen suhde. Selviytyäkseen vauva vaatii jatkuvaa huolenpitoa. Toisinaan illalla, vauvan nukkumaanmenon jälkeen, äiti haluaa käyttää kaiken ajan vain itseensä tai käydä itsekin nukkumaan. Vauvan nukkuessa saattaa myös olla ainut tilaisuus tehdä kotitöitä. Äidin ja vauvan suhteessa on valtavan paljon hellyyttä ja rakkautta; joskus voi tuntua, että vauvan kanssa saa ”hellyyskiintiön” täyteen, eikä näin ollen jaksa antaa tai saada hellyyttä kumppaniltaan, kun siihen olisi mahdollisuus.

Parisuhteelle jää vauvan myötä vähemmän aikaa eikä se asia tule muuttumaan vielä vuosiin. Parisuhteessa olisikin hyvä käydä keskustelua siitä, minkä verran molemmat tarvitsevat omaa aikaa, ja minkä verran panostetaan yhteiseen aikaan. Mitä se yhteinen aika on? Onko yhteinen aika seksiä, keskustelua vai ehkä rentoutumista muilla tavoin? Nämä olisi hyvä keskustella kumppanin kanssa selviksi. Kotitöiden organisointi helpottaa myös yhteisen ajan järjestämistä. Eräs perhe kertoi, että kun lapset menevät illalla nukkumaan, alkaa aikuisten aika – vaikka asunto olisi kuinka siivottomassa kunnossa, niin mitään kotitöitä ei enää tehdä, vaan illalla keskitytään joko itseensä tai toisiinsa. Joka tapauksessa kotityöt eivät saa jäädä vain toisen harteille.

Toivon, että voisitte rauhoittaa tilanteen seksin suhteen pariksi kuukaudeksi.  Tänä aikana voisitte panostaa keskusteluun, läheisyyteen ja hellyyteen, mutta yhdyntöjen suhteen sinun ei tarvitsisi miettiä haluttaako vai ei, eikä miehesi tarvitsisi miettiä, että uskaltaako hän ehdottaa yhdyntää. On kuitenkin tärkeää, että hellyyttä ja koskettelua olisi paljon.  Olisi myös tärkeää pystyä keskustelemaan haluttomuudesta ilman riitelyä, jotta pystyisitte kuulemaan ja ymmärtämään toisianne paremmin. Voisitte hyötyä myös keskusteluavusta seksuaaliterapeutin luona, mikäli teidän on vaikea ymmärtää toistenne ajatuksia haluttomuudesta ja keskustelut kääntyy helposti riitelyksi.

Lue lisätietoa seksuaalisuudesta synnytyksen jälkeen Seksuaalisuus raskausaikana ja synnytyksen jälkeen -oppaasta.

« Kyse seksuaaliterapeutilta kysymyslistaan