60-vuotiaan miehen haluttomuus

Olen kohta 60-vuotias mies, ja ongelmanani on haluttomuus. Se on alkanut jokunen kuukausi sitten. Minulla on hyvä, pitkä avioliitto ja olemme aina olleet viriilejä eikä meillä ole montaa ”kuivaa kautta” ollut. Haluamme tulla seksuaaliterapiaan asiasta keskustelemaan kanssasi mutta ensin haluan kysyä apua tätä kautta. Itsestäni kerron vielä sen verran, että ole aina ollut terve ja huolehtinut itsestäni fyysisesti. Minulle kuitenkin todettiin verenpainetauti jokin aika sitten. Voiko sillä olla osuutta haluttomuuteen? vai olenko vain tulossa vanhaksi?

Seksuaaliterapeutin vastaus

Kiitos kysymyksestäsi. On hienoa kuulla, että olet huolehtinut itsestäsi fyysisesti ja kerrot avioliittosikin olevan hyvä. Molemmat ovat tärkeitä asioita myös seksuaaliselle halulle. On myös tutkimuksia, joiden mukaan fyysisesti itsestään huolehtivat nauttivat enemmän seksiä kuin he, jotka eivät huolehdi fyysisestä puolestaan. Hyvä fyysinen kunto vaikuttaa usein myös henkiseen hyvinvointiin ja arjessa jaksamiseen, ja näillä asioilla on myös suora yhteys seksuaaliseen hyvinvointiin.

Seksuaaliterapeutin vastaanotolla voisimme tehdä sinulle peruskyselyn haluttomuudesta, ja selvittää tätä kautta syytä. Vanheneminen yksistään ei aiheuta välttämättä haluttomuutta mutta testosteronitason luonnollinen lasku iän myötä voi toki vaikuttaa seksuaaliseen haluun. Oman testosteronitason voi mittauttaa verikokeella mutta sitä ei voi tehdä kuin terveysaseman tai yksityisen terveydenhuollon kautta.  On olemassa tutkimuksia, joiden mukaan miehen seksuaalinen mielenkiinto alkaa vähentyä 60 ikävuoden paikkeilla mutta tietenkään tätä ei voida yleistää kaikkiin miehiin.

Sinun tapauksessasi ensimmäisenä minulle tulee kuitenkin mieleen tuo sinun hiljattain todettu verenpainetauti. Osa verenpainelääkkeistä voi nimittäin aiheuttaa haluttomuutta, joten ota tiedot lääkkeestäsi mukaan. Mitä tulee lääkkeiden ottamiseen tai verenpainelääkkeen vaihtamiseen niin nämä asiat kuuluvat luonnollisesti lääkärille mutta seksuaaliterapeutilta voi saada lisätietoa lääkkeiden vaikutuksesta seksuaaliseen haluun ja haluttomuuteen.

« Kyse seksuaaliterapeutilta kysymyslistaan